Prawdziwie - czyli z całymi poziomkami zatopionymi w cieście. A do tego jeszcze na wierzchu - wymieszane z bitą śmietaną. A co! Niech będzie poziomkowo, niech będzie weekendowo, niech będzie pysznie :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki - może być pszenna, pełnoziarnista, orkiszowa, można je również pomieszać w dowolnej proporcji
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 białka + 2 żółtka (osobno)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Białka ubić na puszystą pianę, odstawić.
- Pozostałe składniki wymieszać razem.
- Po uzyskaniu gładkiej masy delikatnie wmieszać pianę z białek.
- Piec w rozgrzanej gofrownicy. W zależności od mocy urządzenia - od 3 minut do 7.
- Studzić na kratce.
Smacznego!
Aneta :)
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń