Dania na bazie makaronu raczej nie odmówię ;) Lubię go łączyć w przeróżnych kombinacjach. Dziś pomyślałam o brukselce i pieczarkach. Wyszło pysznie.
Składniki:
makaron, np. kokardki, 40-50 dag
40 dag pieczarek - najlepiej malutkie
40 dag brukselki (może być mrożona)
śmietana 12 lub 18% - duży kubek
1 żółtko
1-2 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 małe
oliwa z oliwek
sól, pieprz
tymianek - świeży lub suszony
majeranek - świeży lub suszony
Wykonanie:
- Brukselkę ugotować.
- Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć. Rozgrzać oliwę, zrumienić cebulę i czosnek.
- Dodać przyprawy oraz pieczarki (jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki). Dusić, aż odparuje z nich cała woda.
- Ugotować makaron.
- Do pieczarek dodać ugotowaną brukselkę (można każdą brukselkę przekroić na połowę, ale niekoniecznie), wymieszać.
- Śmietanę połączyć z żółtkiem, dodać do warzyw, chwilkę dusić wszystko razem.
- Makaron odcedzić, połączyć z sosem, dokładnie wymieszać.
sos pieczarkowo-brukselkowy |
Jeśli lubicie makarony, bardzo polecam to danie.
Jeśli nie - proponuję wykorzystać sos, a zamiast makaronu ugotować dowolną kaszę, bądź ryż.
Smacznego,
Aneta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz