Odnoszę wrażenie, że w całym Internecie pachnie wypiekami z jabłkami w roli głównej.
W mojej kuchni również :)
Dzisiaj bez mas, serów i kremów.
Będzie lekko :)
Delikatna babka z plasterkami jabłek :)
Pierwszy kawałek zjadłam na ciepło!
Jest pyszna.
W sam raz na jesienne wieczory :)
Potrzebujemy:
10 dag masła - miękkiego
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego z białego wina
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe kwaśne jabłka
cukier puder do posypania
Prostokątną foremkę (dno: 9x27) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, obsypać bułką tartą.
Miękkie masło utrzeć, dodać cukier. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
Do utartej masy dodać oliwę i ocet, wymieszać.
Powoli dodawać obie mąki zmieszane z proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników.
Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Jabłka obrać, każde przekroić na 8 części, a później pokroić w poprzek na cieniutkie plasterki.
Wmieszać je do ciasta.
Całość przełożyć do przygotowanej foremki.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 175*C. (Do tzw. "suchego patyczka")
Kiedy ciasto przestygnie, posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z serwisu www.ciasta.net
Przepis pochodzi z serwisu www.ciasta.net
*****
Kolejny przepis będzie mniej słodki ;)
Już teraz zapraszam na szynkę wieprzową w śliwkach.
Bardzo aromatyczne danie :)
Smacznego dnia!
Aneta
też odnosze takie wrażenie!:)) pachnie pachnie! Ja bym jeszcze dosypała pewnie cynamonu! :)) i by juz pachniało jesienią <3
OdpowiedzUsuńtak, cynamon to dobry pomysł :) u mnie pojawia się rzadko, bo moje dziecię nie toleruje ;)
OdpowiedzUsuń