Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.
- ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę
- masa budyniowa
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.
- masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami
Znam to ciasto , choć robiłam je tylko raz w życiu. Pamiętam , że czegoś w nim brakowało... chyba właśnie tej soczystości , ale ogólnie było całkiem dobre :-)
OdpowiedzUsuń