nalesniki zawsze robie "na oko" :D
kazdy ma swoj ulubiony przepis. zazwyczaj miksuje 2 szklanki mleka z dwoma jajami, szczypta soli, lyzeczka cukru. maki dodaje tyle, zeby ciasto mialo odpowiednia konsystencje. czasami dodaje troszke proszku do pieczenia :)
w tej wersji, nalesniki posmarowalam twarozkiem rozmieszanym z kwasna smietana i cukrem pudrem. polewa to po prostu zmiksowane truskawki :)
pychota na cieple dni, ktorych teraz niestety jak na lekarstwo :( tak wiec mozna tez pochlonac kilka w ramach poprawienia sobie humoru :)
czwartek, 17 lipca 2008
ZAPIEKANA FASOLKA
wtorek, 15 lipca 2008
ARBUZOWY RARYTAS :)
środa, 9 lipca 2008
ZUPA KOPERKOWA
szukalam przepisu w Sieci i znalazlam na blogu Arabeski. zachecily mnie kluseczki z kaszy manny. zrobilam i wyszlo pyszne. zarowno zupa jak i kluseczki :)
ok. 1,5 l rosołu (ja zrobilam wywar z boczku, pozniej dodalam marchewke pokrojona. boczek po przestygnieciu tez pokroilam i wrzucilam do zupy))
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki
duży pęczek koperku
1/2 szkl. śmietany
1 jajko
sól
pieprz
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Kaszę manne, mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i cebulę dokładnie wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody). Formować łyżeczką kluski, kłaść na wrzący rosół i gotować kilka minut. W śmietanie rozprowadzić trochę mąki (ok. 1 łyżkę), wlać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
ok. 1,5 l rosołu (ja zrobilam wywar z boczku, pozniej dodalam marchewke pokrojona. boczek po przestygnieciu tez pokroilam i wrzucilam do zupy))
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki
duży pęczek koperku
1/2 szkl. śmietany
1 jajko
sól
pieprz
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Kaszę manne, mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i cebulę dokładnie wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody). Formować łyżeczką kluski, kłaść na wrzący rosół i gotować kilka minut. W śmietanie rozprowadzić trochę mąki (ok. 1 łyżkę), wlać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.