sobota, 5 lipca 2014

Pizza z tartą cukinią. Na cienkim, kruchym spodzie.

Pizzę na cienkim, kruchym spodzie robię niezmiennie z jednego przepisu. Nie mam potrzeby eksperymentować, bo jest idealny. Dziś podstawowym dodatkiem była starta na grubych oczkach cukinia. Reszta to sprzątanie lodówki ;)


Składniki: 
(na dwie mniejsze, okrągłe pizze lub jedną kwadratową, przygotowaną na blaszce z piekarnika)
  • 260 g mąki
  • 100+60 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sos pomidorowy (zazwyczaj robię swój, ale zdarza mi się użyć po prostu łagodnego ketchupu z Pudliszek)
  • ser żółty tarty
  • bazylia, oregano
  • 1 mała cukinia- starta na grubych oczkach
  • ogórek kiszony
  • wędlina
  • pomidor
Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody. Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić na około 15 minut.
  2. Wstępnie wymieszać mąkę, oliwę, resztę wody, sól, cukier i gotowy rozczyn drożdżowy.
  3. Wyrobić na kulkę (nie długo - kilka minut). Jeśli będą dwie pizze - ciasto podzielić na pół.
  4. Zostawić w misce, nakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. 
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C
  6. Ciasto rozwałkować na stolnicy (blacie) i przełożyć do formy, w której pizza będzie pieczona.
  7. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać ziołami.
  8. Rozłożyć tarty ser, następnie startą cukinię i resztę składników. (Oprócz pomidorów*)
  9. Piec około 10 minut. (Aż brzegi pizzy zaczną robić się przypieczone.)
  10. Na gotowej pizzy rozłożyć świeże plastry pomidora.
* Wiem, że pomidor zazwyczaj jest zapiekany na pizzy z resztą dodatków. Spróbujcie jednak choć raz rozłożyć na już upieczonej pizzy świeże plastry pomidora - niebo w gębie!

Smacznego!
Aneta

piątek, 4 lipca 2014

Ciasto twarogowe z jagodami.

Serniki należą zdecydowanie do moich ulubionych ciast. Ten jest nieco inny. Masa serowa przeplata się z ciastem, a do tego pyszne jagody. Na prawdę kocham to ciasto miłością ogromną :) W tym sezonie będę serwowała je z przeróżnymi owocami i zrobię swój prywatny ranking ;) 


Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki masła roztopionego
Wykonanie:
  1. Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
  2. Dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z sodą  i śmietanę.
  3. Wlać masło, wymieszać.
Składniki na masę twarogową:
  • 1/2 kg twarogu (w kostce)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (najlepiej w robocie z nożami).

Blaszkę (ok. 23x33) wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub mąką. Wylać ciasto. Masę serową nakładać na ciasto łyżką - porcja obok porcji. Owoce rozsypać po wierzchu. Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 35 minut w 180*C.

Smacznego!
Aneta :)

czwartek, 3 lipca 2014

Hit lata - Ogórki Małosolne.


Powiedzcie mi dlaczego myślałam, że zrobienie ogórków małosolnych to coś skomplikowanego? Gdyby mi ktoś powiedział jakie to proste i szybkie zarazem, nie wydawałabym pieniędzy na pseudomałosolne ze sklepu! Spróbujcie, na prawdę warto. Jak mówi moje dziecko: łaaaatwiznaaa :)


Składniki:
  • ogórki gruntowe
  • koper do ogórków (taki z kwiatostanami)
  • korzeń chrzanu
  • kilka ząbków czosnku (wg uznania, może być cała główka)
  • sól kamienna (przy pierwszej próbie nie miałam soli kamiennej, użyłam zwykłej i ogórki wyszły pyszne)
  • woda
Wykonanie:
  1. Przygotować zalewę: Na 1 litr gorącej wody - 1 łyżka soli - rozmieszać, wystudzić.
  2. Ogórki wyszorować.
  3. Do naczynia włożyć połowę porcji kopru, korzeń chrzanu i czosnek. (Często sprzedawane są gotowe zestawy do kiszenia ogórków.)
  4. Ogórki układać w naczyniu "na stojąco", ściśle jeden przy drugim.
  5. Na wierzch rozłożyć resztę kopru.
  6. Zalać zalewą.
  7. Obciążyć czymś ciężkim, żeby ogórki nie wystawały ponad zalewę.
  8. Odstawić w zacienione miejsce. 
Wskazówka:  Jeśli jest ciepło, po kilku dniach przełożyć naczynie z ogórkami do lodówki.


Ja najbardziej lubię ogórki 3,4 dnia, a Wy?
Smacznego!
Aneta :)

środa, 2 lipca 2014

Cukinia smażona z cebulką.

Czuję, że w tym sezonie cukinia będzie częstym gościem na naszym stole. Uwielbiam ją zarówno w wersji surowej jak i przetworzonej. Ma tak wiele zastosowań, że spokojnie można ją nazwać warzywem uniwersalnym. Dziś proponuję podsmażyć ją z cebulą, posypać słonecznikiem i zaserwować jako dodatek do mięsa. Takie proste, a takie pyszne!


Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść słonecznika
Wykonanie:
  1. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki ;)
  2. Cebulę posiekać niezbyt drobno.
  3. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i cukinię. Przyprawić. Smażyć do miękkości.
  4. Posypać ziarnami słonecznika. Inna wersja: słonecznik można podprażyć na suchej patelni przed smażeniem warzyw i później dodać do gotowego dania.
Smacznego!
Aneta

wtorek, 1 lipca 2014

Babeczki z białek.



Te babeczki to coś niesamowitego! Zacznę od tego, że powstały z białek. Zawsze mam problem z białkami. Zostają, nie wiadomo co z nimi zrobić, wyrzucić szkoda... Mam przeczucie, że od teraz wszystkie białka będę przerabiała na babeczki ;) Spróbujcie, a zrozumiecie dlaczego. W dodatku połączenie porzeczek z delikatnym, cytrynowym ciastem to smak idealny. Po prostu omnomnom :)


Składniki:
  • 6-7 białek
  • 1 szklanka mąki (najlepiej tortowej ale zwykła też może być)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 120 g roztopionego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • dowolne owoce - u mnie porzeczki
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem. (Przyznam szczerze, że nie zawsze to robię.)
  2. Białka ubić z cukrem.
  3. Wmieszać delikatnie mąkę.
  4. Dodać przestudzone masło i sok z cytryny.
  5. Całość wymieszać do połączenia składników.
  6. Ciasto rozłożyć do 12 papilotek włożonych do formy muffinowej.
  7. Posypać owocami.
  8. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 170*C.

Przepis ten zgłosiłam do akcji kulinarnej „Muffinkowo IV u Domi w kuchni” - jeśli macie ochotę, zabawcie się z nami :) KLIK
Smacznego!
Aneta :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...