czwartek, 17 kwietnia 2014

Camembert z jaglanką, rukolą i sałatką owocową :)

Lubicie stopiony, rozlewający się camembert? Ja uwielbiam! Staram się za każdym razem podawać go w innej wersji.. Tym razem padło na kaszę jaglaną, rukolę i sałatkę z winogron i ananasa. Chyba nie muszę dodawać, że to pychota?

To danie w sam raz na szybki obiad lub spotkanie z przyjaciółmi :) Przepis jest banalnie prosty. 

Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut, po czym wyłączamy piec, przykrywamy garnek i kasza sobie dojdzie, a przede wszystkim ładnie wchłonie wodę. Kroimy winogrona na połówki, ananasa (ja miałam z puszki) na kawałki, mieszamy. Camembert smażymy na patelni grillowej. Gdy ser jest miękki i podpieczony, nakładamy wszystko na talerze w dowolnej konfiguracji :) Sałatkę owocową można nałożyć na ser, bądź podać ją w osobnych miseczkach. Voila!

Jeśli macie jakiś ciekawy, wypróbowany sposób na camembert, bardzo proszę o info w komentarzu :)

Udanego czwartku!
Aneta


wtorek, 15 kwietnia 2014

Pieczeń z jajkiem :)


Zawsze w czasie wielkanocnym przyrządzam pieczeń z ugotowanym jajkiem w środku :) Tak przygotowane mięso ładnie wygląda i jednoznacznie kojarzy się ze świętami :) Tym razem do farszu dodałam starte warzywa. Wykonanie mało skomplikowane, a efekt całkiem fajny i smaczny :)

 Składniki:
1 kg filetu z indyka - zmielić
1/4 selera - zetrzeć
2 marchewki - zetrzeć
1 pietruszka - zetrzeć
1 duża cebula lub 2 małe - zetrzeć lub drobno posiekać
3 jajka
5 jajek ugotowanych na twardo
przyprawy wg uznania
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania
sezam lub inne ziarna na wierzch pieczeni
 
 
Mięso, warzywa i surowe jaja wymieszać na gładką masę, przyprawić. Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Rozłożyć część masy, ułożyć na niej jajka, przykryć je dokładnie pozostała masą. Posmarować po wierzchu odrobiną oleju i posypać sezamem. Piec w 200*C ok 1h. 


czwartek, 10 kwietnia 2014

Przepyszny sernik z 12 jaj!

Serniki zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce na liście moich ulubionych słodkości. Czasami zdradzam je z deserami na bazie bitej śmietany, czy owocowymi, szczególnie w sezonie, ale to jednak do serników zawsze ostatecznie wracam ;) Ten sernik po raz pierwszy zjadłam u Babci :) Był pyszny, miękki, rozpływający się w ustach :) Zjadłam dwa kawałki, grzecznie poprosiłam o przepis i oto jest! Mam całą blaszkę! Sama nie wiem czy lepszy pierwszego dnia, czy następnego ;) Od teraz mój ulubiony:)


Na spód:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 łyżeczka kakao

Podane składniki wyrobić na jednolitą masę i wylepić nią blaszkę.

Na masę serową:
1 kg twarogu - przemielonego, chyba że miksujecie nożami - wtedy nie trzeba mielić.
1,5 szkl cukru
12 jaj - osobno białka i żółtka
2 łyżki kaszy manny
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 ml kremówki 30%

Żółtka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo do sera - miksować. Dodać wszystkie sypkie produkty.
Białka ubić, wmieszać delikatnie do masy. Kremówkę ubić, wmieszać do ciasta.
Całość wylać na spód, piec min. 1h (sprawdzić patyczkiem ) w180*C, po pół godzinie można przykryć papierem gdy wierzch będzie już bardzo ciemny. Składniki na dużą blachę 40x25cm.

 Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...