piątek, 31 lipca 2009

SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI

przeglądając blog UCZTUJAC zobaczyłam to cudo i dosłownie(!) od razu pojechałam do sklepu po potrzebne składniki :D
przepis był też podany na FORUM CC i to, że wątek ma już 28 stron - mówi samo za siebie :)

krótko:
- pięknie pachnie
- szybko się je robi
- rewelacyjne połączenie czekolady, sera i malin!!!
- delikatnie wilgotne i kwaskowe!!!
- REWELACYJNE!!!

po prostu pycha! dziś piekę znowu!


200 g gorzkiej czekolady - roztopić. można w kąpieli wodnej. ja rozpuszczałam w garnuszku z dodatkiem paru łyżek mleka.
200 g masła
400 g cukru pudru (użyłam, jak radziła Aklat 300g - 200 do ciasta i 100 do sera. aha, zamiast pudru - dodałam kryształ)
5 jajek
110 g mąki
400 g sera kremowego (kupiłam w wiaderku - do wypieków)
cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone)- miałam więcej. rozłożyłam po prostu na całej blaszcze.

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem. (moja blaszka jest większa i dlatego ciasto jest niższe)
Czekoladę rozpuścić, ostudzić. (przyznam, że po raz pierwszy nie czekałam, aż czekolada się ostudzi. dokładałam po łyżce jeszcze ciepłą.)
Masło i 250 g (opcjonalnie 200 g) cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec około godziny.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...