czwartek, 28 sierpnia 2008

WUZETKA URODZINOWA

taka slodkosc moze byc fajnym pomyslem na prezent.
niebanalnie i pysznie :) wystarczy przewiazac wstazka i gotowe :)


ciasto:
3 jaja
13 dag cukru
8 dag maki
8 dag maki ziemniacznej
cukier waniliowy
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia

z podanych skladnikow przygotowac ciasto. (jaja ubic z cukrami, pozniej dodac maki + proszek do pieczenia + kakao)
piec ok. 20 min. w 175*C.

warstwa wisniowa:
1 sloik wisni w syropie (wydrylowanych)
4 lyzki maki ziemniaczanej

make ziemnaczana zmieszac z 8 lyzkami syropu. reszte syropu zagotowac (razem z owocami - ok 11 wisieniek odlozyc do dekoracji), zagescic rozmieszana maka, ponownie zagotowac, przestudzic.

warstwa serowa:
50 dag twarogu
20 dag kremowki
15 dag cukru
cukier waniliowy
12 platkow zelatyny ( mialam sypka, dalam tyle samo lyzeczek)
sok + skorka z 1 cytryny

twarog zmieszac z cukrem, cukrem waniliowym, skorka i sokiem z cytryny oraz rozpuszczona zelatyna. kiedy zacznie zastygac - dodac ubita smietane.

biszkopt przeciac na pol. na spodniej warstwie rozlozyc mase wisniowa, na to twarogowa. przykryc drugim biszkoptem.

kolejne 20 dag kremowki ubic i posmarowac wierzch biszkoptu oraz boki.
na wierzch nakladac biszkopty maczane krotko w wodce. boki oblozyc rurkami waflowymi. na biszkopty wycisnac troche bitej smietany, ulozyc odlozone wisienki.
srodek posypac np. platkami migdalowymi, kokosem, wiorkami czekoladowymi itp.

wtorek, 19 sierpnia 2008

MUS BRZOSKWINIOWY

bardzo szybki deser. dla mnie troszke mdly, preferuje bardziej zdecydowane smaki ale reszcie domownikow smokowal.



brzoskwinie z puszki odsaczyc, zmiksowac na papke.
smietane ubic z odrobina cukru pudru.
zmieszac z masa brzoskwiniowa.
na dno naczynia badz pucharkow wylozyc biszkopty, przykryc musem, rozlozyc kolejne biszkpoty i wylozyc reszte musu.
posypac czekolada, kokosem itp.

wtorek, 12 sierpnia 2008

PLACUSZKI TWAROGOWE Z JAGODAMI



kefir - ok. litra, moze byc mniej
twarog - ok. 250 dag
jajka - 2
maka
proszek do pieczenia
sol, cukier
jagody

kefir, jajka i twarog zmiksowac. dodac tyle maki, zeby ciasto bylo geste. razem z maka wsypac lyzeczke proszku. dodac szczypte soli i lyzke cukru do smaku.
lyzka nakladac ciasto na rozgrzany olej. na kazdy placuszek nalozyc jagody, nalozyc jeszcze troche masy. (zeby przykryla owoce - zapobiegnie to przywieraniu jagod do patelni).
gotowe posypac cukrem pudrem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...