wtorek, 10 czerwca 2008

TRUSKAWKOWA KLASYKA



truskawki zasypac cukrem, zmiksowac. dodac kefir, ponownie zmiksowac. najlepszy schlodzony :)

KALAFIOR JAK SCHABOWY :P



kalafior nalezy umyc, podzielic na kawalki. kazdy kawalek zanurzyc w rozmieszanym jajku, a pozniej w bulce tartej. smazyc na rumiano ze wszytskich stron.
pyszny zarowno na cieplo jak i na zimno :)

piątek, 6 czerwca 2008

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

truskawkowy tydzien czas zaczac :)
wysmienity, pyszny, niebianski deser...


truskawki myjemy, suszymy.
tabliczke mlecznej (lub gorzkiej) oraz bialej czekolady rozpuszczamy w kapieli wodnej. kazda osobno.

zanurzamy truskawki w rozpuszczonej czekoladzie.
jesli zanurzamy w ciemnej to dekorujemy biala i na odwrot ;P

odkladamy na tacke wylozona papierem i schladzamy.

mmmmmm, niebo w gebie :)

czwartek, 5 czerwca 2008

PIZZA JAJECZNA :P


prosty i szybki posilek.

nalezy rozbic kilka jaj, przyprawic, rozbeltac, wylac na patelnie.
na jajka wylozyc dowolne skladniki. ja dalam szynke, mozarelle, pomidor, cukinie i posiekana swieza bazylie. upiec i gotowe :)

środa, 4 czerwca 2008

odkad jestem w Polsce zdecydowanie mniej czasu spedzam w kuchnii. teraz w dodatku zostalam bez robota, buu :( a szykuje sie truskawkowy tydzien. bede musiala pomyslec nad czyms bez ucierania, ubijania i krecenia :)
Truskawkowy Tydzień
a tutaj male podsumowanie od poczatku tego roku:

SERNIK LONDYNSKI


ponoc Nigelli. ja znalazlam przepis na stronie Dorotus http://mojewypieki.blox.pl i od tej pory cos wisialo nad moja glowa i mowilo mi: "upiecz go, upiecz go" :D
PRZEPYSZNY :)


cytuje przepis za Dorotus:)
150 g ciastek digestive
75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:

600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
150 g cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka jajek
cukier waniliowy
1,5 łyżki soku z cytryny
Polewa:

145 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...

Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

Dorotus, Twoje wypieki zawsze sa strzalem w 10 :) pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...