sobota, 8 marca 2008

PUFKI ZIEMNIACZANE



ziemniaki ugotowac, przecisnac przez praske. dodac tyle maki ziemniaczanej, zeby wyniosla 1/4 objetosci ziemniakow. wbic jedno lub dwa jaja. posolic.
wyrobic. ciasto ma odchodzic od rak. jesli bedzie zbyt lepkie, nalezy dodac maki ziemniaczanej.

ucinac kawalki ciasta, uformowac cienki waleczek, pokroic go ukosnie na male kawalki.

wrzucac kawalki ciasta na rozgrzany olej. piec do zrumienienia.

podawac z dowolnym dipem, np. koperkowym, czsnkowym. lub zwyczajnie, z ketchupem.

najpyszniejsze gorace.

5 komentarzy:

  1. Na okres nadchodzących Świąt życzę dużo słońca, radości, ciepła, rodzinnie spędzonych chwil i wszystkiego czego tylko sobie życzysz Anetko!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze super pomysl musze wyprobowac :) spodobal mi sie Twoj blog :) pozdrawiam qoopka

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować! A teraz dodaję do linków, jeśli pozwolisz. Do zobaczenia.
    http://knedlik.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Vilanelle dziekuje za zyczenia :) dopiero teraz odkrylam, ze mialam wlaczona moderacje komentarzy. ale podobno lepiej pozno niz wcale :D

    pozdrawiam wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A kiedy z tego samego ciasta zrobimy kulki z dziurką, powstaną kluski śląskie :))
    Fajny przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...