sobota, 30 czerwca 2007

pasta z wedzonej ryby

wyciaganie osci jest bardzo zmudne, ale smak pasty wart jest tej dlubaniny :)
makrele obrac z osci, rozdrobnic w misce. ugotowac okolo 6 jaj - rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniakow. dodac cebule pokrojona w drobna kosteczke, doprawic. wymieszac z majonezem.

wtorek, 26 czerwca 2007

ananas grillowany

podawac z lodami :)


losos z grilla

bardzo kruchy i delikatny :)
lososia posolic, popieprzyc,posypac koperkiem, oblozyc cytryna i plasterkami masla. grilowac skrapiajac od czasu do czasu sokiem z cytryny.

kruche ze sliwkami

3 szkl maki
1 kostka margaryny
3 lyzki cukru
5 zoltek (5 bialek odlozyc na piane)
3 lyzki proszku do pieczenia

Skladniki ugniesc na jednolita mase. ¾ ciasta rozwalkowac na blache, ¼ zamrozic.

Sliwki przekroic, nalozyc na ciasto skorkami do dolu.
Bialka ubic z cukrem – nalozyc na sliwki.
Zamrozone ciasto zetrzec lub pokruszyc na piane.

krokiety z farszem pieczarkowym



sobota, 9 czerwca 2007

pieczarki faszerowane

czyli wygotowywanie resztek ;)
z pieczarek (uzylam portabelle) oderwac nozki. do kapeluszy wlac odrobine oliwy, posypac sola, pieprzem i tymiankiem. odstawic.
nozki, czerwona cebule i zielona papryke pokroic na drobna kostke.
w misce polaczyc serek smietankowy (cream cheese) z tunczykiem z puszki (w wodzie) i tartym, zoltym serem. przyprawic. dodac pokrojone warzywa, wymieszac.
farszem napelniac kapelusze.
zapiekac okolo 30-40 min.
posypac parmezanem.

czwartek, 7 czerwca 2007

salatka z mlodymi ziemniakami

szczerze mowiac nie wierzylam, ze wyjdzie z tego cos dobrego :P mylilam sie :)
mlode ziemniaki ugotowac.
fasolke zblanszowac w osolonej wodzie, osaczyc.
czosnek posiekac. na rozgrzanej oliwie uprazyc nasiona slonecznika, wrzucic czosnek, swieza bazylie, posypac tartym parmezanem.
dorzucic ziemniaki, fasolke oraz rukole (badz inna salate).
dodac lyzeczke musztardy i starta skorke z jednej cytryny. przyprawic sola i pieprzem. ponownie posypac parmezanem. wymieszac.


pomysl z MG-6/07 zmodyfikowany

środa, 6 czerwca 2007

placki ziemniaczane

klasycznie :) starte ziemniaki, cebula, zabek czosnku, jajo, troche maki, sol i pieprz.

wtorek, 5 czerwca 2007

sezon truskawkowy rozpoczety :)

zapraszam na rolade z bita smietana i truskawkami :)

biszkopt:
8 zoltek
4 bialka
100 g cukru
80 g maki pszennej
20 g maki ziemniaczanej

zoltka utrzec z polowa cukru na biala, puszysta mase.
bialka ubic z pozostalym cukrem. piana nie moze byc zbyt sztywna.
zoltka dodac do piany.
obie maki wmieszac w piane.
poniewaz chcialm aby biszkopt byl ciemny, odjelam dwie plaskie lyzki maki, a dodalam tyle samo kakao.
piec okolo 10 minut w temp. 220*C
ciasto po upieczeniu wylozyc na wilgotna scierke, bedzie sie latwiej zwijalo.

truskwaki pokroic na kawalki, wymieszac z cukrem waniliowym.
400 ml smietany ubic z dodatkiem usztywniacza i 1 lyzka cukru.
ciasto posmarowac polowa smietany, rozlozyc na niej truskawki.
zwinac, posmarowac reszta bitej smietany. udekorowac plasterkami truskawek i starta czekolada.

poniedziałek, 4 czerwca 2007

pietruszka - niby banal ;)

od kilku dni poluje na natke pietruszki i jak sie okazuje - nielatwo jest znalezc sztuke pachnaca jak ... pietruszka wlasnie ;)
ale ... udalo sie ;) i dzisiaj popelnilam danie polecane przez forumowa kolezanke - Ole :)

Gotujemy makaron
Bierzemy: czosnek, pieczarki, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Proporcje: na jedną dużą pieczarkę jedna łyżka stołowa posiekanej natki. Chyba że ktoś lubi więcej

Na oliwie z oliwek podsmażamy 2 ząbki czosnku. Dokładamy tam pokrojone w dość duże kawałki pieczarki oraz posiekaną (nie za drobno, ma być widać listki) natkę pietruszki. Smażymy to razem, soląc i pieprząc do smaku.

W międzyczasie nasz makaron się ugotuje (ma być al dente oczywiście), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię, mieszamy wszystko razem.

Wrzucamy jeszcze jeden posiekany ząbek czosnku, drugie pół pietruszki, wkrapiamy jeszcze ciut oliwy, chyba że cały makaron jest w niej upaciany i nie trzeba. Mieszamy to przez minutę - dwie, żeby czosnek złapał temperaturę.

Olu, swietny przepis :)

jablecznik z masa serowa


50 g maki ziemniaczanej
100 g maki pszennej
1 jajo
50 g cukru
75 g margaryny
Maki przesiac do miski. dodac jajko, cukier i miekka margaryne. Skladniki wyrobic mikserem (najnizsze obroty). ciasto chlodzic co najmniej 30 minut.
750 g kwaskowatych jablek
2 zoltka
75 g cukru
250 g mielonego twarogu
20 g maki ziemniaczanej
starta skorka z cytryny
1 lyzka soku z cytryny
2 bialka
Jablka pokroic w czastki (kroilam na osemki). 2/3 ciasta rozlozyc na spodzie natluszczonej tortownicy (sr. 24 cm). Z reszty ciasta uformowac brzeg o wys. ok. 2 cm. Na ciescie rozlozyc jablka. Piekarnik rozgrzac do 200*C. Zoltka utrzec z cukrem, wymieszac z serem, maka ziemniaczana, skorka i sokiem z cytryny. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa serowa, rozlozyc na jablkach. Piec 40 - 50 minut.
proponuje zrobic z podwojnej porcji :)

ziemniaki w ziolach

pyyycha!

robi sie je bardzo prosto.
kazdego ziemniaka obieramy i kroimy na np. 8 czesci.
przygotowujemy zalewe: olej, ulubione ziola ( ja dalam: czaber, majeranek, koperek suszony, tymianek, kolendra, sol, pieprz)
ziemniaki wrzucamy do naczynia zaroodpornego, wlewamy zalewe, mieszamy i pieczemy az beda miekkie.

papryka faszerowana

ladnie wyglada, szczegolnie jesli uzyje sie papryk roznokolorowych.
z papryk odciac gory, wydrazyc.

Farsz: ugotowac ryz. podzielic na 3 czesci. do kazdej dodac jajko.
do jednej, podsmazony na cebulce szpinak.
do drugiej, ser zolty potarty.
do trzeciej przecier pomidorowy. jesli za rzadkie dodac troche bulki tartej.
faszerowac papryke warstwami.
nalozyc "wieczka" podlac 250 ml bulionu. zapiekac okolo 1 godz. pod przykryciem.
aha, no i jeszcze przyprawy oczywiscie!

nalesniki bananowe pod kolderka cynamonowo-migdalowa

baaardzo sycace danie. i bardzo smaczne :)
- usmazyc 7 nalesnikow

1/2 kg twarogu
3 lyzki soku z cytryny
torebka cukru waniliowego
3 czubate lyzki cukru
4 banany
5 dag pistacji lub migdalow
2/3 szkl smietany 22%
zoltko
lyzeczka cynamonu

Twarog zmiksowac z sokiem, cukrem i polowa cukru waniliowego. Banany obrac, pokroic w plasterki. 2/3 bananow wymieszac z masa serowa. Kremem posmarowac nalesniki, zlozyc w chusteczke. Pistacje grubo posiekac. Nalesniki ulozyc w natluszczonej formie, oblozyc reszta bananow, posypac pistacjami. Smietane wymieszac z zoltkiem, pozostalym cukrem wanilowym i cynamonem, polac nalesniki. Piec 20-25 minut w temp. 200*C

niedziela, 3 czerwca 2007

paczki angielskie

wg przepisu Pani Basi :)
wysmienite, a co najwazniejsze - bardzo szybko i latwo sie je przygotowuje. polecam nie tylko na tlusty czwartek ;)


1 serek homogenizowany; 3 jaja; 1,5 szklanki mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; tłuszcz cukier puder

Twarożek wymieszać z surowymi jajkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Kłaść małą łyżką ciasto na gorący tłuszcz. Kiedy ostygna posypac obficie cukrem pudrem.

zebra

w sam raz do popoludniowej herbatki :)

5 jajek
1 1/2 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju
1 szkl coca - coli
2-3 łyżki kakao
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Bardzo wolno dolewać raz trochę oleju raz trochę coli aż do wyczerpania oleju i coli.
Ciasto podzielic na pół. Do jednej części wsypać kakao, wymieszać, do drugiej dodać 2-3 łyżki mąki.
Ciasto cienką strużką wlewać na środek tortownicy - na początek trochę jasnego, na jasne trochę ciemnego i tak na przemian cały czas na środek ! aż do wyczerpania obu ciast. W czasie wlewania nie należy ruszać tortownicą, przenosić i poprawiać. Piec ok 1 h Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem:)

cukinia faszerowana watrobka

lekki obiad na cieple dni. nalezy pamietac aby dobrze przyprawic to danie. skladniki same w sobie sa dosyc mdle.

Umyć cukinię i przekroic na pol. Wydrążyć pestki.
Ugotować na twardo 2 jajka.
Oczyścić wątróbkę,opłukać, obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju. Posolić, wystudzić. Posiekać drobno razem z jajkami. Doprawić posiekana szałwią i mielonym pieprzem (watrobke mozna tez ugotowac) Nadzieniem napełnić cukinie. Ułożyć je w wysmarowanym masłem, naczyniu zaroodpornym.
Na każdej porcji ułożyć kawałeczek masła. Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. (temp. ok.180-200st.) Śmietanę roztrzepać z 1 jajkiem. Doprawić solą, pieprzem. Polać sosem cukinię i posypać ziarenkami pieprzu. Wstawić do piekarnika na 10-15 min.
Dekorować świeżą szałwią i czerwonym pieprzem.

zrazy wolowe z okiem +aromatyczny sos

4 jaja
4 plastry wolowiny (po ok. 180 gr)
sol, pieprz
4 lyzeczki ostrej musztardy
4 plastry gotowanej szynki
4 ogorki konserwowe
2 cebule
2 zabki czosnku
1 maly por
2 lyzki koncentratu pomidorowego
300 ml czerwonego wina
300 ml bulionu
2 listki laurowe
1 galazka rozmarynu
zagestnik do sosow

Jaja uotowac na twardo. Wolowine lekko rozbic, doprawic. Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy, polozyc po plastrze szynki, ogorki pokrojone w plasterki oraz po jednym obranym jajku. Mieso zwinac i zwiazac gruba nicia. Zrazy zrumienic ze wszystkich stron.
Dodac cebule i czosnek pokrojony w kostke oraz por w plasterkach. Nastepnir dodac koncentrat, wlac wino i bulion. Dodac liscie laurowe i lyzeczke pieprzu w ziarnach oraz galazke rozmarynu. Dusic okolo 70-80 minut, az mieso bedzie miekkie.
Sos przecedzic i zagescic. Dla aromatu mozna dodac 20 ml brandy

ziemniaki ksieznej

przepis Nutelli.
1,5 kg ziemniaków
4 żółtka
6 dag masła
trochę gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie następnie utłuc i dobrze rozetrzeć.
Utłuczone ziemniaki zmiksować z żółtkami, masłem i przyprawami.
Szprycą wyciskać porcje na natłuszczoną blachę i piec ok. 20-30 minut w 190 stopniach aż staną się złociste.

kotlety z selera


Seler ugotowac, pokroic na plastry.
Kazdy plaster opanierowac w mace, jajku i bulce tartej.
Piec z obu stron na rumiano.

placek z porami

wysmienity z czerwonym winem :)

20 dag ryzu
35 dag porow
2 jajka
15 dag sera zoltego tartego
25 dag serka homogenizowanego
15 dag boczku wedzonego
15 dag szynki lub kielbasy
5 dag startego parmezanu
2 lyzki masla
sol, pieprz
Ryz ugotowac, osaczyc. Wymieszac z tartym serem i bialkami. Tortownice wysmarowac maslem, wlozyc ryz, wylepic nim dno i boki formy. Zapiekac ok 15 minut w temp 200*C.
Boczek i szynke pokroic w kostke. Pory pokroic w krazki, podsmazyc na masle. Dodac boczek, przyprawic, dusic ok. 5 min.
Serek zmiksowac z zoltkami i parmezanem, przyprawic do smaku. Wymieszac z porami i wedzonka. Na ryz nalozyc farsz, wierzch wyrownac. Piec 30 minut w temp. 200*C.
Nie stosowalam sie scisle do przepisu. Dawalam wszystko na oko. I pieklam dluzej.

surowka z kapusty kwaszonej


kapusta kwaszona odcisnieta, nieplukana

marchewka potarta
duzo cebuli w kostke
duzo pieprzu
troche oliwy

skladniki polaczyc

indor

indora moczyc przez noc w zalewie: woda + ziele angielskie + czosnek + liscie laurowe + sol + pieprz.
zalewa ma zakrywac calego indora. przypraw sporo.
na drugi dzien wierzch indyka nasmarowac olejem wymieszanym z papryka w proszku. przelozyc do rekawa foliowego dobrej jakosci, tzn gruba folia. w worku zrobic 6 naciec ok. 2-3 cm. piec w temp 360 *F wg tabeli podanej na opakowaniu z workow. (ok 6 kg - 4 godz.)

tort ananasowo-mandarynkowy z mango

upiec biszkopt o sr. 26 cm.

1 puszka ananasow (850 ml)
1 puszka mandarynek (250 g)
100 g galaretki z czarnych porzeczek
10 lyzeczek zelatyny
1 cytryna
1 mango
250 ml soku z ananasa
50 g cukru
300 g jogurtu naturalnego
600 ml smietany
20 g platkow migdalowych
+ po puszce owocow do srodka

Plastry ananasa i mandarynki odcedzic. Biszkopt przekroic na dwa placki. Dolny placek posmarowac galaretka porzeczkowa - odstawic.
Miske o sr. 26 cm wylozyc folia spozywcza. Plastry ananasa osuszyc i wylozyc nimi miske. W wolne miejsca powkladac mandarynki.
Zelatyne rozpuscic w odrobinie wody. Z cytryny wycisnac sok. Mango obrac, miazsz odkroic od pestki, zmiksowac.
Sok ananasowy podgrzac z cukrem, sokiem z cytryny i mango. Ponownie zmiksowac. Do musu dodac zelatyne. Mus nieco przestudzic. Do letniego musu porcjami dodawac zimny jogurt - wymieszac.
Smietane ubic i dodac do masy. Dodac rowniez mandarynki i pokrojone ananasy. Wymieszac. Polowa kremu posmarowac owoce w misce tak aby na srodku bylo wglebienie. Przykryc biszkoptem galaretka do dolu. Lekko docisnac. Wylozyc reszte kremu. Przykryc drugim biszkoptem. Przycisnac.
Tort chlodzic ok. 4 godz. Ciasto wylozyc na patere odwracajac miske, zdjac folie. Brzeg tortu udekorowac migdalami.

ciasto biszkoptowe

dla laikow :)
3 jaja
1 szkl cukru (250 ml)
1/3 szkl wody
1 szkl maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijac. Cukier podgrzac w mikrofalowce – 1 min. Dodac do jaj – nadal ubijajac. Dodac make wymieszana z proszkiem, dodac wode. Ewentualnie zapach.
bez podgrzewania cukru tez wychodzi, choc nie zawsze taki wysoki.

berner rosti

Podawac do ryb lub dziczyzny. Swietne takze z gulaszem.

1 kg ziemniakow
1 lyzeczka kminku
20 dag wedzonego boczku
2 lyzki mleka
cebula
sol
Ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem. Zahartowac i jeszcze cieple obrac z lupin. Zetrzec na tarce o duzych oczkach.
Boczek pokroic w drobna kostke, stopic na patelni + cebula. Do boczku i cebuli dodac ziemniaki i smazyc tak dlugo az wchlona tluszcz.
Uformowac plaski placek wielkosci patelni. Smazyc az spod bedzie zlotobrazowy. (ok. 5 min na srednim ogniu) Skropic mlekiem.
Za pomoca talerza odwrocic placek i przyrumienic z drugiej strony.

knedle z miesem

ziemniaki
maka ziemniaczana
jajko
farsz miesny (ugotowane mieso, amielone z podpieczona cebulka, doprawione)
przyprawy

Ziemniaki ugotowac i przecisnac przez praske. Ziemniaki ubic reka w naczyniu, wyjac 1/4 na bok, powstale wglebienie wypelnic maka ziemniaczana. Wbic jajko. Wyrobic. Formowac placki, nakladac farsz miesny, lepic kulki. ugotowac.

salatka zurawinowa

1/2 kg swiezych zurawin
1 1/2 szkl lodygi selera
1 duze jablko (kwaskowate)
3/4 szkl orzechow wloskich
1/2 szkl cukru
2 lyzeczki soku z cytryny

skladniki posiekac bardzo drobno. chlodzic conajmniej 8 godz.

Koreczki z mozarella w bazylii i czosnku

po prostu pyszne!
male kuleczki mozarelli
pomidorki koktajlowe
bazylia - swieza(!)
czosnek
sol pieprz
oliwa

bazylie posiekac drobno. czosnek takze. mozna go rozgniesc aby puscil sok. dodac troche oliwy. posolic, popieprzyc. najlepiej skladniki te razem posiekac w melakserze. do zalewy wrzucic pomidorki i mozarelle. pozostawic na noc w lodowce (to wazne, bo musza sie przegryzc) na drugi dzien nabijac na wykalaczki po jednej kuleczce sera i jednej pomidorka.

Piersi kurze z avocado

piersi kurze
jajko
maka
avocado
pomidor
zolty ser

Piersi kurze nalezy lekko rozbic. Przyprawic. Jajko rozmieszac z maka i odrobina wody. W powstalej masie umoczyc mieso i smazyc na zloty kolor.
W naczyniu zaroodpornym ulozyc kotlety obok siebie. Na kazdy nalozyc plaster avocado i plaster pomidora. Zapiekac ok. 20 minut.
Kilka minut przed wyjeciem na kazda porcje polozyc plasterek sera.

brokuly w czosnku i cytrynie


Brokuly zblanszowac, ulozyc na talerzu. Rozmieszac troche oleju + troche wody + sok z conajmniej 1 cytryny + kilka zabkow czosnku rozgniecionych. Przyprawic. Wymieszac. Polac zalewa brokuly.

Pieczen rzymska z feta i orzechami


60 dag mięsa mielonego
2 średnie marchewki
sok z cytryny
15 dag sera feta
2 jajka
6 łyżek tartej bułki
6 dag posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
natka
sól, pieprz
Marchewkę ucieramy na tarce o małych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, marchewkę, orzechy i bułkę tartą (można też użyć namoczonej i odciśniętej kajzerki), jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości 25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200*C

pulpety szpinakowe

przepis Ajanki :)


mięso mielone ok 40dag.
pół bułki namoczonej
świezy szpinak - ok 40dag
czosnek
jajko
kostka rosołowa,
smietana.

Do przyprawionego mięsa dodałam: jajko, namoczoną bułkę i szpinak drobno pokrojony (wcześniej podsmazony na masle z dużą ilością czosnku) Formujemy kotleciki wrzucamy do gotującego się rosołu. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze trochę czosnku.

podalam z kasza gryczana.

kapusta zabielana

Ugotowac posztkowana kapuste.
Lekko odcedzic, troche wody zostawic.
Podsmazyc cebulke - dodac.
Dodac takze posiekany koperek (sporo), sok z cytryny, pieprz, sol.
Mozna takze dosypac troszke vegety. W smietanie rozmieszac make i zabielic kapuste.

pyszna zapiekanka

forumowej kolezanki Magdyp :) zdecydowanie najpyszniejsza zapiekanka jaka jadlam jesli wziac pod uwage polaczenie miesa z owocami :)

kroimy piers kurczaka w duza kostke i panierujemy. smazymy.
osobno usmazyc pieczarki, osobno cebule
do naczynia zaroodpornego wkladamy usmazone piersi, na to pieczarki, cebule, drobno pokrojonego ananasa, duzo zielonej pietruszki i tarty zolty ser.
zapiekamy okolo 15 minut.

tort wisniowo-pomaranczowy


- upiec biszkopt
10 lyzeczek zelatyny
1 pomarancza
1/2 lyzeczki mielonego anyzu
200 g konfitury z wisni
300 g jogurtu naturalnego
700 ml kremowki
1 opakowanie zagestnika do smietany
1 lyzka cukru
wiorki czekoladowe
czastki pomaranczy
wydrylowane wisnie
Biszkopt przekroic na pol. Wokol dolnego placka zapiac obrecz z tortownicy. Zelatyne namoczyc. Z pomaranczy wycisnac sok, wymieszac z anyzem, podgrzac w rondelku, rozpuscic w nim zelatyne. Sok wymieszac z konfitura. Zdjac z ognia. Mase wystudzic, tuz przed zastygnieciem wymieszac z zimnym jogurtem.
500 ml smietany ubic z utrwalaczem. Wymieszac z kremem.
Na biszkopcie rozlozyc wydrylowane wisnie. Na to wylozyc polowe kremu. Nalozyc drugi biszkopt, reszte kremu, powpychac do kremu czastki pomaranczy.
Chlodzic w lodowce przez kilka godzin.
Dekoracja: ubic 200 ml smietany z 1 lyzka cukru - udekorowac tort.

szarlotka sypana

mnie niespecjalnie smakowala, ale wielu osobom przypadla do gustu.

Szklanka grysiku lub bulki tartej
szklanka mąki + 2 lyzeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru lub cukru pudru - wymieszać.
Jabłka zetrzec na grubej tarce. Do foremki sie wsypuje 1/3 mieszanki sypkiej, kładzie połowe jabłek, znów 1/3 mieszanki, jabłka i reszte mieszanki. Na wierzch 3/4 kostki masła w plastrach. I się piecze w 200 stopniach do zrumienienia jablek.

placuszki bananowe


2 szklanki mąki pszennej
2 jajka (oddzielić białka od żółtek)
1 szklanka wody
mniej więcej 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szt bananów (muszą być bardzo dojrzałe)
1/2 szklanki oleju
cynamon i cukier do posypania
Z białek ubić pianę. Mąkę, żółtka, wodę, sól i proszek do pieczenia zmiksować. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany. 3 banany rozgnieść widelcem na masę, ale z wyczuwalnymi grudkami. Wszytkie trzy częśći (piana, ciasto i banany) wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Pozostałe banany, sok lub cynamon i cukier użyć do dekoracji.

papryka faszerowana


2 cebule
2 marchewki
1 por
2 lodygi selera
25 dag brokulu
40 dag miesa mielonego
250 ml bulionu warzywnego
2 lyzki masla
2 czerwone papryki
2 zolte papryki
10 dag sera tartego
Cebule pokroic w kostke. Marchewki, por, seler w cienkie plastry. Brokul podzielic na rozyczki. Maslo roztopic, dodac polowe cebuli i mieso - podsmazyc. Dodac warzywa, wlac bulion, na koncu brokuly. Doprawic. Straki napelnic farszem, posypac serem. Do natluszczonego naczynia zaroodpornego wlac bulion, wlozyc papryke. Dusic w piekarniku ok. 30 min.

Lasagne z lososiem

1/2 kg filetow z lososia
9 platow makaronu lasagne
ser ricotta
1/2 kostki masla
8 duzych lisci wloskiej kapusty
5 lyzek maki
cytryna
1/2 l bulionu warzywnego
3/4 szkl mleka
tarta bulka
sol pieprz

Makaron ugotowac. Liscie kapusty gotowac 3 min.
Maslo stopic w garnku, wsypac make, podsmazyc. Wlac bulion i mleko. Gotowac 10 min.
Dodac sok z cytryny, sol, pieprz.
Lososia pokroic na plastry 1 cm. Na dno formy wlac kilka lyzek sosu, wlozyc 3 platy makaronu i dwa liscie kapusty. Rozlozyc lososia, oproszyc sola i pieprzem. Lososia przykryc 2 liscmi kapusty, polac sosem, przykryc makaronem. Ulozyc kapuste, ser doprawiony sola i pieprzem, znowu kapuste. Przykryc makaronem, polac sosem, posypac tarta bulka. Nalozyc kilka plasterkow zimnego masla. Piec 30 min w temp. 200*C.

slodkie pierozki

przepis forumowej kolezanki Magdyp :)
ciasteczka mozna przyzadzac z dowolnymi owocami.
u mnie - jablka


250 g margaryny Kasia 250 g maki 250 serka homogenizowanego (takiego zwyklego, bezsmakowego )

ugniatamy razem i ladujemy tak na pol godzinki do lodowki/zamrazarki po wyjeciu wycinamy kolka (jak na pierogi), wkladamy do srodka kawalek jabluszka i zamykamy (doslownie, nie zaklejamy, a przymykamy, podczas pieczenia nawet dobrze zeby sie otworzyly) do piekarnika na ok. 20 min. (200 stopni) i posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier .

zielono mi :)


upiec biszkopt
- krem:
3 szkl wody
1/2 kostki masla zagotowac,
dodac: 2 budynie waniliowe rozpuszczone w szklance wody.
Ugotowac budyn. Wsypac 2 galaretki zielone. Wylozyc na biszkopt.
nalozyc pokrojone kiwi.
- masa:
1/2 l kremowki
1 galaretka zielona
ubic kremowke, dodac galaretke rozpuszczona w 1 szkl wody.
wylozyc na kiwi, schlodzic.

kompot egzotyczny

3 duze pomarancze
1 1/2 cytryny
4 duze banany
8 duzych jablek

Zagotowac wode, dodac jablka pokrojone w cwiartki. Gdy beda prawie miekkie dodac pokrojone w spore kawalki banany. Gotowac chwile, dodac pokrojone w plastry pomarancze i cytryny. Gotowac jeszcze minute. Doslodzic do smaku. Odstawic. Wystudzic pod przykryciem. Podawac schlodzone.

tort biedronka

troche straszy wygladem ta biedronka :P na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, ze dekorowalam ja na szybko :D

do wykonania takiej biedronki potrzebne sa 2 miski - mala i duza; kilka biszkoptow wielkosci tychze misek (mozna wyciac kola z prostokatnych biszkoptow); oraz krem do przelozenia.
przepis na ciasto biszkoptowe znajduje sie tutaj -> http://pysznosci.blogspot.com/2007/06/ciasto-biszkoptowe.html
krem, to tzw "ptasie mleczko", czyli:
1 L smietany kremowki
2 galaretki
1 zageszczacz do bitej smietany
galaretke nalezy przyzadzic z polowy zalecanej wody. gdy zacznie tezec, ubicc smietane z zageszczaczem i dodac galaretke.
do kremu mozna dodac owoce.
obie miski wylozyc folia spozywcza, nastepnie biszkoptem. nalozyc krem, ponownie biszkopt, krem i przykryc biszkoptem.
odstawic na noc do lodowki.
uformowac biedronke, zdjac miski i folie, udekorowac.

cukinia faszerowana feta i pomidorami

bardzo lekka i smaczna potrawa :)

2 srednie cukinie
szalotka
2 pomidory
5 dag szynki gotowanej
20 dag sera feta
lyzka tymianku
1/4 lyzeczki papryki
sol, pieprz
Cukinie przeciac na pol, wydrazyc, opruszyc sola i pieprzem. Miazsz pokroic w kostke. Oryginalny przepis mowi, aby szalotke, miazsz i szynke pokrojona w kostke podsmazyc na patelni. Ja nie smazylam gdyz mialo to byc lekkie danie. Do wyzej wymienionych skladnikow (przesmazonych, badz nie ) dodac fete, pomidory pokrojone w kostke i tymianek (najlepiej swiezy). Polowki cukini napelnic farszem. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem. zapiekac ok 25 min w temp. 180*C

slodki uwodziciel


... czyli tort malinowo-cytrynowy z serem
na spod:
25 dag ciasteczek orzechowych
10 dag bardzo miekkiego masla
mus i krem:
6 lyzeczek zelatyny
35 dag malin
15 dag cukru
50 dag bialego sera (chudego)
sok i skorka z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
300 ml kremowki
dekoracja:
100 ml kremowki
1 lyzeczka cukru waniliowego
16 dorodnych malin
2 dag posiekanych pistacji
Ciasteczka drobno pokruszyc, zagniesc z maslem. Masa wylozyc tortownice.
Wstawic do lodowki.
Maliny zmiksowac, wymieszac z 5 dag cukru. Rozpuscic 3 lyzeczki zelatyny, wlac do musu. Wstawic do lodowki na okolo 30 min.
Ser utrzec ze skorka i sokiem z cytryny, 10 dag cukru i cukrem waniliowym.
Reszte zelatyny rozpuscic, wlac do masy serowej. Chlodzic 20 min.
Kiedy masa serowa zaczyna zastygac, ubic 300 ml kremowki, delikatnie wymieszac z masa serowa. Wylozyc ja na spod z ciasteczek, wygladzic.
Na mase serowa wylozyc mus malinowy i wymieszac delikatnie tak, aby powstal marmurkowy wzor.
Tort chlodzic ok 3 godz. Smietane ubic z cukrem waniliowym. Wycisnac na wierzch tortu 16 kleksow, na kazdej umiescic maline. Tort posypac mielonymi pistacjami.
* nie mialam pistacji, uzylam zielony kokos.

zabajone Pascala made by Dara :P

dla mnie na urodziny, niebo w gebie :) postarala sie Szanowna Kuzynencja ;) dziekuje!
za Pascalem:

Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się zagotuje, przelej pół dokogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do reszty wina, które zostało na gazie. Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min., delikatnie ją podgrzewając. Odstawiaj często z ognia. (Nie możesz przekroczyć temperatury 850 stopni C, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone, które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej pianki.) Ubij w mikserze śmietankę.Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części. Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami. W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone fantazyjnie na talerzu. Bon appetit!

pierozki tiropitta

20 dag sera feta
4 lyzki swiezo startego parmezanu
3 jaja lyzka posiekanego koperku
lyzka posiekanej miety
1 i 1/2 szklanki maki
1/2 szkl jogurtu naturalnego
sol, pieprz

Fete rozdrobnic, wymieszac z parmezanem, 2 jajkami, koperkiem, mieta i pieprzem.
Z maki, jogurtu i szczypty soli zagniesc cisto. Rozwalkowac je na cienki placek, szklanka wycinac kola. Nakladac farsz, brzegi zlepic, docisnac widelcem.
Ulozyc na blasze, posmarowac rozmaaconym jajkiem. piec ok. 30 min, az sie zaruienia.

tak brzmi przepis w oryginale, ja troche zmodyfikowalam farsz. dodalam czarne oliwki w plasterkach, cukinie w drobniutka kostke i cebulke.

salatka szybka

rozne odmiany salty porwac na kawalki, zasolic, odstawic.
dodac pomidora pokrojonego w kostke oraz gesta smietane, popieprzyc.
gotowe!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...